Lokalni izbori u Negotinu i Mionici, učestvuje po prvi put i lažni „zeleni“ Savez 90 Zelenih

U Negotinu i Mionici danas će biti održani lokalni izbori.


U Mionici pravo glasa ima 10.987 birača koji biraju 39 odbornika sa sedam izbornih lista. Pored liste SNS-PUPS, tu je koalicija SPS-SRS, zatim koalicija NADA, lažni „zeleni“ Savez 90 Zelenih, Slobodni građani Mionice, GG Demokratija na starom mestu i Zdrava Srbija.
Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže za SIA da lokalni izbori u Negotinu i Mionici nemaju veliki politički značaj za nacionalni nivo i protiču bez političke neizvesnosti, imajući u vidu stabilnost podrške koju ima vladajuća koalicije, kao i bojkot većeg dela opozicije.

On ocenjuje da je u nešto većoj meri zanimljivo pratiti izbore u Negotinu jer učestvuje Narodna stranka koja je bojkotovala izbore 2020. godine, a indikativno je i pratiti nastup SPS koji u Mionici izlazi s radikalima kao opozicijom, a u Negotinu s naprednjacima.
Prema Klačarovim rečima, izborna kampanja je protekla relativno mirno i monotono pa, kako kaže, nije realno očekivati da će se ponoviti situacija iz nekih ranijih izbornih procesa.
Klačar dodaje da to ne isključuje određene nepravilnosti usled niskih kapaciteta institucija i njihove pasivne uloge u izbornom procesu, ali su lokalni izbori, posebno u Negotinu, i test koliko je opozicija spremna da iskontroliše izborni dan“

Na izbore, inače, prvi put izlazi i stranka „Savez 90 zelenih Srbije“, a reč je o organizaciji koju predvodi Ðura Vlaškalić, nekadašnji član DS. U Savezu su još i nekadašnji poslanik Goran Čabradi sa svojom Zelenom strankom, kao i bivši funkcioner LDP-a Nenad Milić.
Kaže da je ove izbore više zanimljivo pratiti iz ugla netom završenog međustrančkog dijaloga da bi se videlo da li se i na koji način implementiraju dogoverene mere.
Na lokalnim izborima, podsetio je Klačar, nema nezavisnih posmatrača pa će uvid u stanje na terenu i kvalitet izbornog procesa biti slabiji u poređenju sa nacionalnim izborima a odgovornost lokalnih institucija veća.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar